Boktips: Väckarklocka av Elin Wägner

Taggar: Boktips


September 2019

Boktips: Väckarklocka av Elin Wägner

Utgiven 1941

Boktips av Johanna Hagen

 

Soldaterna besprutar de största av sina fiender med kulor, lantmännen besprutar de minsta med sina kemiska lösningar. Båda delarna är ett hopplöst företag. Bespruta ett fiendefolks soldater till döds och en oumbärlig del av den mänskliga familjen har undergått en behandling vars följder ingen kan beräkna. Bespruta vinstockens parasiter och man dödar livet i jorden under den, utan vilken vinstocken inte kan leva. 

 

Efter att ha ägnat sitt liv åt kampen för rösträtt och fredsarbete skriver Wägner denna bok 1941, mitt under andra världskriget. Kvinnorna skulle börja skriva historia efter att ha fått rösträtt men är nu en kugge i det väldiga krigsmaskineriet. I denna besvikelse rannsakar Wägner sin tro på rösträttskampen och dess mål och försöker leta sig utanför samtidens grundsanningar om vad som verkligen är värt att kämpa för. Vi får följa med in på kvinnoträffar, ner till en utgrävning i Grekland och sitta med runt middagsbord. Vi hamnar i diskussioner om samtidens grundvärderingar och dess kopplingar till vår historieskrivning. Glömda sidor av myter och legender skrapas fram. Dessa berättelser möter frågor som vänder på alla smala perspektiv och slitna tolkningar. Ut kommer nya svar som möjliggör tanken på att en moderålder, bör ha existerat.

 

En kultur där allting som vi längtar efter får bli till - på nytt. Ur denna öppning föds nya perspektiv på kvinnokampen och dess mål. För långt innan ett EU blir till ser Wägner vad som händer när makten förflyttas längre ifrån oss. Själv vill Wägner vara mer än en vikarierande man i krigets tjänst. I hennes sökande vävs demokrati, jämställdhet och miljö samman på ett sätt  som är så naturligt att känns som om att det alltid varit självklart. 

 

Tidvis kommer Wägner att upprepa sig, men det är värt det. Undan för undan  avtäcker Wägner den bortglömda historien om och av kvinnan, som fortfarande pågår. Wägner ger ledtrådar som har potential att förändra historier om oss själva och öppnar upp för drömmar vi inte visste fanns.

 

Tips för dig som har bråttom, sista kapitlet kan fungera som en sammanfattning av hela boken, om än i väldigt intensivt tempo.